Onderdendam 1 kampioen!

De Fivel 3 – SV Onderdendam 1 ●

UITSLAG: 1-3 ●


Met nog 2 speelrondes te gaan en een virtuele voorsprong van 9 punten op de nummer 2 VV Meedhuizen is het eerste elftal van Onderdendam niet meer in te halen in de 6e klasse reserve. Zij mogen zich dus kampioen noemen. Op de thuiswedstrijd tegen V.V. Nieuwolda 1 (1-1) na is er alleen maar gewonnen. Je kan dus wel zeggen dat SVO 1 toe is aan een stapje hogerop. Dat gaan de heren vanaf volgend jaar dan ook doen. Onderdendam 1 komt volgend jaar uit in de 5e klasse reserve.

De weken voor het behalen van het kampioenschap waren wel wat bewogen. Het behalen van het kampioenschap had namelijk al veel eerder kunnen gebeuren. Maar vanwege afgelastingen en andere omstandigheden liet het allemaal even op zich wachten. Tot overmaat van ramp brak Allard op een van de laatste trainingen zijn sleutelbeen…. Dat was behoorlijk zuur omdat Allard tot dus ver alle wedstrijden had gespeeld en het dus ook graag wou afmaken. Helaas zat dat er dus niet in.

Wat betreft de wedstrijd zelf was er geen sprake van echte spanning. Het was namelijk al wel een tijdje duidelijk dat de Onderdendammers de koppositie niet meer gingen kwijt raken. “Als het vandaag niet lukt komt het volgende week wel”. Toch bespeurde ik bij een aantal jongens wel wat wedstrijdspanning. De mannen van het eerste hadden er vooral erg veel zin in. Dat gold ook voor de supporters van SVO, er waren flink wat mensen meegereisd naar Zeerijp.

Anton trok sinds lange tijd weer eens de keepershandschoenen aan en ook Michael leek na een jaar lang revalideren weer minuten te kunnen gaan maken. Trainer Jans was er ook gewoon bij en Kars was overgekomen vanuit het mooie Haarlem om hier zijn jeugdvrienden aan te moedigen. Helaas voor Stijn en Iwan kwam deze wedstrijd een week te vroeg, zij moesten “gewoon” aan het werk. Ook trainer Milan kon er niet bijzijn, hij moest zelf voetballen om nacompetitie te ontlopen met SV Bedum O17-1.

Na dat SVO een prima warming up had gedraaid sprak Koos zijn mannen nog voor de laatste keer toe. “Lekker genieten mannen. Hier hebben we 4 jaar voor geknokt”. Normaal gesproken speelt de Fivel ook in het oranje, maar zij trokken vandaag de blauwe tenues aan.


De wedstrijd begon iets wat onrustig, een aantal jongens leek toch last te hebben van de zelf opgelegde druk. Het voetbal dat Onderdendam graag wilt spelen kwam er nog niet helemaal lekker uit. Onderdendam had wel veel de bal maar van echt grote kansen was geen sprake. Steeds als de aanval in de laatste fase kwam werden er verkeerde keuzes gemaakt. De wind was flink in Zeerijp en zo kwam de 0-1 ook tot stand. Nadat Ivar een corner 2 maal over de achterlijn had gekruld meldde Rick zich om de hoekschop te nemen. Hij trapte de bal met de wreef van de voet om de bal zo veel effect mee te geven. Zelfs zoveel dat de bal in een keer werd binnen geschoten. Bij de 2e paal stond wel een verdediger van de Fivel maar er was geen redden meer aan. Er viel een bepaalde druk van de schouders bij de heren uit Onderdendam en er werd beter en vrijer gevoetbald. Er waren nog een aantal kansen maar SVO wist met de wind in de rug niet een tweede treffer te maken. Tijd voor thee!


In de rust probeerde Jans en Koos de mannen nog wat bij te sturen. 1 van de tips was dan ook om er voor te zorgen dat we niet teveel standaard situaties weg zouden geven. Zowel corners als vrije trappen. Ondanks de goeie tips kreeg de Fivel in de eerste 10 minuten van de 2e helft 5 corners mee. Johan kon de eerste 4 bij de eerste paal tegen houden maar de laatste vloog er ook in 1x in. Marten had zich opgesteld bij de 2e paal maar sprong net wat te laat en ging onder de bal door. Dat bracht de stand op 1-1….

Marten voelde zich verantwoordelijk voor deze tegengoal en was vastberaden om de stand weer de goeie kant op te buigen. De mannen uit Zeerijp hebben niet lang kunnen genieten van het gelijkspel want met een aanval over de rechterkant van het veld probeerde SVO de 1-2 te scoren. Dat lukte door een goede actie van Marten die door de achterlijn te halen flink wat ruimte creëerde voor de goal. Hier stond Jelin opgesteld en hij deed wat die moest doen. Scoren!


De Fivel moest dus weer opzoek naar een goal. Hierdoor vielen er wat meer ruimtes achter de verdediging van de zeerijpers. Hier ging SVO slim mee om, en creëerde meerdere kansen. Na een half uur te hebben gespeeld drukte aanvoerder Kevin een bal af vanaf de rechter kant van de 16. Deze viel binnen en zo kwam de stand op 1-3. Er was veel vreugde bij de Oranje Groenen, Kevin was namelijk nog 1 van de weinigen die dit seizoen nog niet tot scoren wist te komen.


Ondanks dat het een mooie middag leek te worden kwam er toch nog een klein smetje op de wedstrijd. Rian raakte licht geblesseerd en Jelin maakte een iets wat schuine opmerking naar Rian toe. De scheidsrechter zag hier de lol niet van in en trok direct de rode kaart. Maar tegen 10 man kon de Fivel geen vuist maken. Het was een kwestie van uit voetballen. 10 minuten voor tijd maakte Michael onder applaus van de hele selectie zijn lang verwachte rentree. Ook Kevin moest nog een publiekswissel krijgen, maar tijdens de aftocht naar de dug-out vloot de arbiter voor de laatste keer op de fluit.


Zo. Kampioen. 4 jaar lang voor geknokt, en na 2 corona jaren is het dan eindelijk gelukt. Kampioenen! De Fivel gaf ons een kratje als cadeau, dat werd erg gewaardeerd. Snel opdrinken en richting ons eigen Sportpark. Daar had het 2e elftal namelijk net een potje gevoetbald. Zij hadden zelf met 6-3 van Noordpool gewonnen. Na een klein rondje door het dorp kwamen we aan op Sportpark Harry Visser waar we werden onthaald als kampioenen. De BBQ en muziek gingen aan en bleef nog lang gezellig in Onderdendam….


Aanstaande donderdag komt Bedum 8 nog op bezoek en zaterdag spelen we tegen Holwierde, kom vooral langs. Het beloven een aantal leuke potjes te worden.


Doelpuntenmakers:
Rick Spriensma – 1
Jelin Kamminga – 1
Kevin Koerts – 1