SVO 1 deelt de punten

Potetos 5 – SV Onderdendam 1 ●

UITSLAG: 5-5 ●


Onderdendam 1 is dit weekend begonnen aan het bekertoernooi. De tegenstander was Potetos 5, uitkomende in de 5e klasse (reserve stad). De mannen van SVO waren er ondanks een rommelige voorbereiding klaar voor! In de voorbereiding moesten namelijk 5 oefenwedstrijden worden afgewerkt. SV Bedum 7 en Usquert 1 werden met 6-4 en 4-0 verslagen. De andere wedstrijden konden niet doorgaan wegens een tekort aan spelers bij de tegenstanders. Best zuur, want ZNC 2, KRC 1 en Nieuwolda 1 zijn zeker leuke tegenstanders voor mooie oefenwedstrijden.

Maar dat mocht de pret niet drukken en er werd gewoon door getraind door de SVO’ers. Nieuw bij de selectie is Bas Bouwman. Nadat Bas vorig jaar al bijna elke wedstrijd aansloot bij SVO 1 maakt hij dit jaar definitief de overstap van het 2e naar het 1e. Ook Yordi Huisman is aangesloten bij het 1e elftal van Onderdendam, al zullen we Yordi dit kalender jaar waarschijnlijk niet in actie zien. De lange verdediger heeft namelijk een kruisband blessure en zal begin 2023 weer de voetbalschoenen om gaan binden.

Omdat de vaste keeper van SVO 1 verhinderd was sloot de keeper van het 2e, Dennis Smeding, aan. Om 11:15 vertrok er een 13 koppige selectie naar Groningen voor een pot bekervoetbal tegen Potetos 5. De SVO’ers hadden daar geen goeie herinneringen aan. De laatste keer dat SVO bekervoetbal speelde ging het zacht gezegd niet heel best, want toen was Velocitas onder 23 – 1 de tegenstander en met 12-0 te sterk.

Eenmaal aangekomen op Sportpark het Noorden bleek dat Rick Spriensma zijn voetbaltas nog in de kantine had laten staan. Dat kan de beste gebeuren. Die ging dus nog even weer heen en weer. Het was even zoeken naar de goeie kleedkamer want de aangewezen kleedkamer was in gebruik genomen door een ander elftal. Kleedkamer 6 was nog vrij en daar werd de kleding tas omgekieperd. Nadat we ons hadden omgekleed bleek er geen “warmloop veld” beschikbaar te zijn, we hebben als warming up maar naar VVK Vrouwen 1 gekeken. Met een half uur vertraging stonden we dan eindelijk maar wel op het kunstgrasveld. Aanvoerder Kevin Koerts wist de toss te winnen, en koos om van helft te wisselen.


Met op de bank een net aan corona herstelde Marten de Boer en een Ivar Koerts die een uur geleden nog in de Plus aan het werk was begonnen we aan de wedstrijd. Met een 5 man’s verdediging liet Onderdendam 1 de bal lekker rond gaan op eigen helft. Maar daar bleef het bij. Zodra SVO over de middenlijn kwam werden de mannen uit Onderdendam ontzettend slordig en verspeelde zij het balbezit. Na ongeveer een kwartier voetballen was het dan ook Potetos die op voorsprong kwam. Met een dieptebal in de rug van Rick kwam de rechterspits van Potetos op (of over) de achterlijn, gaf hem voor en de spits kon hem alleen maar in de goal schieten. Waar de grensrechter, Rick en Johan Macleane aan een doeltrap dachten. Overruled de scheidsrechter iedereen en keurde de goal goed. Zo kwam er 1-0 op het scoreboard te staan.

Onderdendam baalde van de tegen goal, maar liet de kop niet hangen. Na 22 minuten gespeeld te hebben werd er een drinkpauze ingelast. Hierin probeerde coach Koos Koerts en trainer Jans Zwiers de mannen wat te sturen. Daan Jensma was na 22 minuten al behoorlijk leeg en maakte ruimte voor Marten. Rechter wingback Niek Wiersum gaf aan dat hij teveel last had van zijn voet en niet verder kon. Hierdoor kwam Allard Breunis op de rechterkant van de vijfmansverdediging te staan en stond Ivar op het middenveld, samen met Bas en Rian Bakker.

Dit bleek een recept voor succes, want na een fantastische opening van Bas, kreeg Allard erg veel ruimte op de rechterkant van het veld. Na een één-tweetje met Michael kon Allard de bal kort voor de goal langs spelen, waar Rian zich goed vrij liep van zijn tegenstander en alleen maar tegen de bal aan hoefde te lopen. Dat deed hij en zo trok SV Onderdendam de stand weer gelijk. Helaas voor de Oranje Groenen kreeg Potetos 5 steeds meer grip op de 5-3-2 van SVO. Vlak voor rust stoomde de linksachter van de Groen Witten flink op. Na verkeerd doordekken van de Onderdendammers kon 1 van de middenvelders de bal tussen de laatste man en de keeper in leggen. Helaas voor Onderdendam deed de Spits van Potetos wat hij moest doen, scoren. Gelijk daarna blies de scheidsrechter op zijn fluit voor de rust.

In de rust konden de mannen van Potetos ons niet gelijk vinden, maar na een tijdje kregen we toch de thee toegereikt. In de rust probeerde Jans en Koos wederom de puntjes op de “i” te zetten. Er moest meer duels worden opgezocht en de pass zuiverheid moest omhoog. Met dit nog vers in het achterhoofd liepen de mannen uit Onderdendam weer het veld op. Na een felle openingsfase van SVO lukte het om terug in de wedstrijd te komen. Omdat ook Potetos meer in de duels moest komen op het middenveld vielen er ruimtes achter de verdediging van de gastheren. Met een lange bal van Daan kwam Marten 1 op 1 met de keeper en scoorde. 2-2!

Potetos probeerde met felle duels SVO van de leg te brengen en hoewel dat soms aardig lukte, kregen de Onderdendammers weinig kansen tegen. Richting de 16 meter van Potetos werd een overtreding gemaakt op Bas. Hij kreeg de vrije trap mee en nam deze zelf. Waar iedereen dacht dat Bas op de goal ging schieten legde hij hem panklaar bij de 2e paal, waar Ivar klaar stond om het doelpunt te maken. Ivar raakte de lat (wat knapper was dan een goal maken) en Michael stond paraat om deze rebound de verzilveren. 2-3!

Kort daarna maakte Potetos de 3-3. wederom een overtreding op Bas maar de scheidsrechter vond het deze keer te licht. Onderdendam reageert niet snel genoeg en de nummer 10 van Potetos kan de bal tegen de touwen schieten. De sfeer van de wedstrijd wordt steeds feller en daar gaat SVO niet beter van voetballen. Het vertrouwen om elkaar in te spelen zakt weg en de Onderdendammers zijn meer bezig met de scheids dan met zichzelf. Gelukkig hebben we ons wapen Marten altijd nog klaar staan als het allemaal niet meer wil. Marten weet nog 2x te scoren vanuit een diepte bal in de rug van de verdedigers van Potetots. Maar ook Potetos scoort nog 2 maal.

Helaas, 5-5. In de ogen van SVO zat er meer in, maar dat zal Potetos ook over zichzelf zeggen. Misschien is 5-5 zo gek nog niet. VVK 4 wint met 6-5 van Oranje Nassau 6, dus ook daar zit het dicht bij elkaar. Dat beloven nog 2 mooie bekerpotjes te worden. Hopelijk kan SV Onderdendam aanstaande zaterdag goeie zaken doen op eigen veld om zo vol in de race te blijven voor poule winst. Hopelijk tot zaterdag op Sportpark Harry Visser!

Doelpuntenmakers:
Rian Bakker 1x
Michael Snoek 1x
Marten de Boer 3x