Lutjeclubtoernooi geslaagd!

Lutjeclubtoernooi wordt een begrip in de provincie 


Het kan u als dorpsgenoten niet zijn ontgaan dat er 18 juni jongsleden een evenement gaande was in het pittoreske dorp Onderdendam. De voetbalvereniging organiseerde zoals gebruikelijk een voetbal toernooi op het “Harry Visser” sportpark. Een toernooi voor jong en oud waar de sfeer van het amateurvoetbal zichtbaar wordt in de kleine en grote dingen. Het “Lutjeclubtoernooi” is een begrip geworden in de hele provincie en daar buiten. Mensen komen net als vroeger van heinde en ver om connecties te maken met de bewoners uit de provincie Groningen. 

Als de organisatie bestaand uit Koerts, De Boer en Smeding de hoofden bij elkaar stoppen dan kan het maar één kant opgaan. Net zoals in een huwelijk botsen de hoofden wel eens tegen elkaar, maar uiteindelijk staat er iets waar een dorp en vereniging trots op kan zijn! Zo neem ik u graag mee naar de woensdag als een aantal leden van de vereniging gewapend met een boor op jacht lijken naar aarde. Haan voorzien van boor zorgt ervoor dat de juiste diepte van de gaten wordt bereikt, waarna er vakkundig met drie palen een doel wordt gefabriceerd! Deze doelen staan in en op het prachtige veld liggend midden in Onderdendam. Typerend voor deze vereniging. Een andere vereniging zou rond zoeken naar doelen om te lenen, maar in Onderdendam doppen ze hun eigen boontjes en zo worden er vakkundig 6 doelen gebouwd.

Als u op de vrijdagavond door het dorp bent gelopen dan heeft u vast en zeker mensen van SVO gezien. Dan was u getuigen geweest van de aanwezige vrijwilligers die liepen met stokken, tentdoeken of andere materialen. Op de vrijdagavond voor het evenement werden er door de aanwezige vrijwilligers namelijk tenten, een bar en velden klaar gemaakt waardoor er een sportpark ontstond waar honderden mensen een leuke dag konden beleven. De spelers konden hun kunsten en vaardigheden tonen op de daarvoor bedoelde velden. De met kalken aangegeven velden werden voorzien van de nummers 1 t/m 3 en een veld 7. Dit omdat dat kan! Als iedereen rond middennacht de zoektocht naar huis inzet is er één persoon die achterblijft. De heer De Boer neemt zijn verantwoordelijkheid en bewaakt het fort en de fusten!

Als ik op zaterdagochtend als deelnemer van het toernooi mijn voetbaltas voorzie van de spullen die ik nodig heb om een dag Onderdendam te overleven, gaan mijn gedachten uit naar de mensen die dit allemaal weer hebben mogelijk gemaakt. Een kleine club ergens in de provincie Groningen ontvangt op deze dag 25 teams komend uit de hele regio! Middelstummers, Bedumers, Winsumers, Warfummers en Stadjers zoeken hun weg naar Onderdendam. Het liefste te fiets, een enkeling komt met camper! Naast Groningers waren zelf Friezen bereidt om de overtocht over de grens te maken, om een feestje in Onderdendam mee te pakken. Ze kwamen met een taxibus en vertrokken zoals het hoort met een goed gevoel uit Groningen. Deze verscheidenheid aan mensen hebben de tocht gemaakt om te proeven van de sfeer en gezelligheid en dat om nog een keer te genieten van het voetbalspelletje.

Bij aankomst op het sportpark was een ding direct duidelijk. Aan alles was gedacht ! De kinderen konden zich heerlijk vermaken op de daarvoor aangetrokken springkussens en Willem had een van deze springkussens voorzien van een hoop liters water woorden de jongste aanwezige jeugd zich heerlijk kon vermaken in het water. Onder toeziend oog van De Boer werden de springkussens voorzien van lucht en het water.

Om twaalf uur heeft Dhr. Koerts de microfoon gevonden en verblijdt hij de deelnemers met zijn vertrouwde stem. De omroeper van dienst zorgt dat alle bezoekers uitgebreid worden geïnformeerd, waar en hoe laat, wie moet spelen. Aangezien de temperaturen zeer aangenaam zijn, is het goed vertoeven op de velden van Onderdendam. Jong, oud, man of vrouw het maakt vandaag niet uit! Iedereen speelt met en tegen elkaar om de plaatselijke trots. De hoofdprijs doet zijn uiterlijk eer aan en is vernoemd naar Sietse Veening. De oud speler en oud voorzitter van de club was overigens iets wat verlaat aanwezig op het prachtige toernooi. Voordat de teams kunnen strijden om deze hoofdprijs was het eerst aan de poule fase. Deze bestond uit 5 verschillende ontmoetingen om vervolgens de nummers 1 en 2 te laten kruizen in de kruisfinales. De poule wedstrijden waren zeer vermakelijk om te aanschouwen, dit had met name te maken met de heerlijke temperaturen. In de veldjes streden vrienden, vriendinnen en familieleden tegen elkaar. Het plezier spatte van de velden af en er werd hard om en met elkaar gelachen.

Rond de klok van half 5 werden de mouwen opgestroopt en gingen een aantal teams serieus werk maken van het binnen halen van de felbegeerde hoofdprijs. De velden werden voornamelijk gedomineerd door Bedumers. Wat we in Onderdendam begrijpelijk vinden. De mannen van Robbie Wentink zaten namelijk in een pauze moment en je kunt nergens beter plezier en voetbal aan elkaar koppelen dan in Onderdendam. De troostfinale werd op strafschoppen beslist. De mannen van BMAT en Time Out Kappers, spelend onder de naam “Even mijn leesbril pakken” moesten toe zien hoe de mannen van “Net Niks” een gelijkspel uit het vuur sleepten. Uiteindelijk miste Milan Koerts de beslissende strafschop en ging “Net Niks” me de derde plek naar huis. De mannen van de Harkemase Boys met Herben Haan in de gelederen streed in de finale tegen de mannen van FC BeLeo. De mannen onder aanvoering van Trainer Robert Kwant gingen er uiteindelijk met de hoofdprijs van door. De mannen met het team naam Even mijn bril pakken stonden dan wel niet op het podium maar sleepte de prijs voor teamnaam wel binnen!

Als de voetbalpotjes zijn afgewerkt en de prijzen zijn verdeeld worden de muzikanten en slagers aan gesproken op hun kwaliteiten. Onder het genot van een alcoholische versnapering en goed bereidt stukje vlees door Slagerij Zuidhof werd de sfeer verzorgd door de band My Way! Hierdoor werd de stemming beter en beter in Onderdendam. De fusten waren niet aan te slepen en gezien de temperatuur was dat ook noodzakelijk, goed drinken was het advies en dat hadden de aanwezig goed in hun oren geknoopt. Als de band de stemming naar het hoogte punt heeft gebracht is het aan Feest DJ Lars om dat stadium zo lang mogelijk op te rekken. De DJ van dienst slaagde daar voortreffelijk in en hield de stemming en de sfeer op een respectabel hoog niveau waardoor het in Onderdendam tot in de late uurtjes nog zeer gezellig bleef.

Tot slot willen we alle aanwezige teams bedanken voor de sfeer, sportiviteit en de gezelligheid op het sportpark. Zonder jullie was het niet gelukt om er zo`n geweldige dag van te maken. Als deelnemer wil ik mijn bewondering en waardering uitspreken naar de drie mannen! Koos Koerts, Dennis Smeding en Marten de Boer! Jullie hebben jezelf wederom weer overtroffen! Mijn dank is groot voor het organiseren van zo’n groot evenement op wellicht het kleinste terrein van heel Nederland!