Eerste editie J. Beenes Toernooi

Legendarisch internationaal toernooi sv Onderdendam ●


Als op woensdagnacht, vanuit het niets, een bericht verschijnt met afzender J. van Leeuwen, dan bekruipt mij het ALL Stars gevoel! Het gevoel is te omschrijven als het gevoel van oprechte blijdschap. Het blije gevoel van vriendschappen, lol maken en vooral genieten van het leven. Bij de kleinste vereniging van het hoge noorden draait het niet om de grote dingen in het leven. Presteren, financiële onafhankelijkheid en carrière maken staan in de gesprekken nooit centraal. Het draait om wie jij bent als persoon en wat jij bij kan dragen aan de club. Het bericht luidde:

Kerel, Alles goed? Vakantie toch? Om jou zwarte gat op te vullen, Johnny is er dit weekend, we gaan nog even voetballen. Kom je ook?

Zonder twijfelen antwoordde ik. “Prima man! Schrijf maar in!”

Als de zaterdagochtend een gezicht en betekenis krijgt, krijg ik weer het vrolijke gevoel terug van het bericht op woensdagavond. Dat gevoel overheerst overigens bij iedereen. Iedereen rijdt met een glimlach naar het kleine sportpark in Onderdendam. De een op de brommer, de ander in een auto en sommigen zijn op de fiets. Als ik aangekomen ben zie ik de vaste gezichten werken om de dag kleur te geven. De lijnen zijn geklakt, de muziekboxen, de tafels en stoelen worden ingezet om de dag aan te kleden zoals dat hoort. Deze spelers zijn de drijfveren van de vereniging. De spelers doen dit namelijk zelf. Alles staat in het teken van plezier maken.

Als even later de special Guest from the United States of America arriveert maken we ons op voor een SVO toernooi. Deze speciale gast verdient een korte introductie: Dhr. Johnny Beenes verhuisde op jonge leeftijd naar de verenigde staten. Een keer per seizoen keert hij terug naar het dorp waar hij ooit opgroeide. Tijdens deze periode probeert hij aanwezig te zijn bij een activiteit. Dan kan hij zijn keepers kunsten nogmaals vertonen. Dit jaar werd er speciaal een toernooi georganiseerd op het sportpark in Onderdendam. Speciaal voor hem reisden vele (oud)leden van SVO af naar het sportpark om hem een mooie dag te bezorgen en daarnaast met elkaar te genieten van het voetbalspelletje en van de vriendschappen die zijn ontstaan door de jaren heen.

Toernooien staan bekend om de gemoedelijke sfeer, een strak speelschema, teams die strijden om te winnen en om hun strakke organisatie. Van dit alles was geen sprake op het sportpark in Onderdendam. 5 minuten voor aanvang werden er nog de laatste puzzelstukjes gelegd en als de eerste wedstrijd start komt de eerste voetballer te laat. Hij had zijn schoenen nog niet aan… Het illustreert het belang van vandaag. Alles draait om lol en plezier maken. Aangezien niet iedereen thuis vrij krijgt voor alleen bier drinken en BBQ-en noemen we het sport. Dat is altijd goed moet u maar denken. De wedstrijden waren zoals dat in de kelderklasse typerend is. slidings, bijzondere strafschoppen, prachtige doelpunten, ongelofelijke missers, eigen doelpunten, prachtige passen maar ook verschrikkelijke voorzetten en ballen over een zijlijn. Het hoort er allemaal bij. U zult begrijpen dat we genieten van de mooie dingen en de gekke en bijzondere dingen voorlief moeten nemen. Dat lukt ook. Als na het laatste fluitsignaal het toernooi ten einde is, hebben we allemaal 60 minuten gevoetbald. Als zelfs Ruben van Duinen zonder blessurebehandeling het volledig heeft doorstaan moet het een vriendschappelijk en goed toernooi zijn geweest. Als de dopjes er vakkundig worden afgeschroefd en de voorzitter het hoogste woord heeft genomen begint de derde helft.


Deze helft bestond voornamelijk uit gezelligheid en plezier, nadat je je had opgeven bij Mevr. Snoek die zoals te doen gebruikelijk de honneurs waarnam van de afgiften in de kantine. Kon je vrij blijvend BBQ-en op het sportpark. Iedereen kon gebruik maken van de faciliteiten die waren geregeld. Die waren dit keer voor SVO begrippen uitstekend verzorgd. De club had vlees ingeslagen, twee BBQ ’s geregeld met grote tafels waarop alles werd uitgestald. Voor SVO begrippen een zeer goede voorbereiding. Wat niets anders dan lof verdiend naar de organisatie.

Als de spelers zich begeven naar de doucheruimtes om zich klaar te maken voor de avond komen de kleedkamer gesprekken op gang. Het mooiste van deze club is het feit dat supporters van verschillende clubs elkaar voorzien van de laatste informaties. De EK wedstrijden worden geanalyseerd en besproken en de voortgang van de eredivisieclubs wordt langs een meetlat gelegd. Daarnaast wordt het fenomeen Berghuis besproken. Wat zou je die jongen een vriendengroep wensen als deze. Ik weet zeker dat de heer Zwerver hem netjes zou hebben vertelt dat je zoiets niet doet en hem zou helpen bij het maken van een andere keuze.

Als het einde van de zaterdag nadert komt er nog een verzoek… Stoppels, rijd jij over Warffum naar huis… In principe niet maar voor jou maak ik een uitzondering. Als we het sportpark verlaten en iedereen een goede vakantie hebben gewenst zitten we samen te praten over het leven. De maatschappij weerspiegeld in een kleine vereniging. Als de man zijn op lader is vergeten, rijden we nogmaals terug om dit moment, met oplader, nogmaals te beleven. SVO is niet de grootste, beste en mooiste vereniging. Echter is het een plek waar deze mannen zich thuis voelen. Het leven vieren, en bereidt zijn om er voor een ander te zijn! Mannen het gaat jullie goed! Bedankt voor nu en tot ziens voor later!