SVO 2 voetbalt weer!


Onderdendam 24 april 2021, als vroeg de zonnestralen het groene gasveld op het Harry Visser sportpark bereiken, zien we een lege grasmat zonder witte lijnen. Voor hen die willen sporten zijn de omstandigheden na meer dan een jaar niet veranderd. Sporten voor de oud gedienden van de plaatselijke voetbalvereniging van sv Onderdendam is momenteel alleen mogelijk in je eentje. Langs het fietspad zonder bal, wandelen van A naar B om uit eindelijk weer terug te keren op plek A. Even aan de andere kant van de brug kijken, hopend op een toevallige ontmoeting met een van de teamgenoten die ook op zoek is naar rust en behoefte heeft aan beweging. Echter kom je je voetbalvrienden nu alleen nog toevallig op straat tegen. Zo anno 2021 is het verlangen naar het verleden groot. Gelukkig komt er goed nieuws en lijkt er ook licht aan het einde van de tunnel te komen. Vanaf week 18 mag er daadwerkelijk weer getraind worden aangezien een ieder ook na 22.00 thuis kan komen.

De mannen van het tweede elftal snakken naar het weerzien van de bal, de ploeggenoten en het gras. Uiteraard wel in groepjes van vier en opgespaste afstand. Voor de meesten is dit geen probleem want het opbrengen van het rennen achter je man aan en kort te zitten op de bewegende aanvaller zal in de afgelopen periode niet verbeterd zijn. Het trainen op de woensdagavond, zal vooral voelen als een vorm van verlichting. De behoefte aan plezier om het leukste spelletje weer te kunnen beleven. Het wordt een uitdaging om de strijd met het ronde voorwerp te gaan winnen en het zal vooral leiden tot vertier! Het meeste kijk ik uit naar onze nog steeds voetballende, gepensioneerde, legende. Harry Visser, de man die met de voetbalclub de meeste geschiedenis heeft geschreven, zoekt en vindt nog steeds de vrije man. Stiekem geniet ik van de aanwezigheid van deze man. Jonge honden en grote namen, iedereen heeft grootste plannen met het oranje van het noorden! Echter slaagde niemand erin om er te zijn zoals Harry, prijzen te winnen, jeugd te trainen en nog steeds geluidloos met de bal klevend aan zijn voeten het spelletje te spelen waarbij je de bal moet krijgen in de goal van de tegenstander.


De woensdagtrainingen worden sinds dit seizoen verzorgd door Leon & Hendrik. Zij zorgen voor de invulling en de inhoud van de training. Ook voor het faciliteren van de groepen in deze coronatijd. Ze zullen inzetten op het verbeteren van de voetbalvaardigheden, het omgaan met de weerstanden van de bal maar vooral het faciliteren om plezier te maken. Genieten van spelletjes met een bal in groepjes van 4, werken aan je voetbalconditie en plezier maken met je voetbalvrienden. Vrienden uit Groningen, Bedum, Kantens, Baflo, Warffum en uit het dorp. Deze vrienden maken de tocht omdat ze ooit deel uit maakten van de geschiedenis van de club uit Onderdendam.

Ze hebben er als jongetje van 10 rond gelopen. Ooit keken ze tegen een jonge trainer genaamd Harry Visser aan op een naamloos sportpark. Die kleine jongetjes van 10, rijden nu als volwassen mannen met een voetbaltas en in trainingspak naar het sportpark in Onderdendam. Om te zoeken naar tijden van toen, soms zien we een glimp van het plezier van toen. Je ziet de mannen er naar verlangen. Dat reizen gebeurt niet alleen regionaal maar ook internationaal. Onze grote vriend, Johnny Beenes uit The United States of America maakt soms zijn tocht naar Nederland om op zoek te gaan naar het geluk van toen. Het zoeken en vinden van plezier met vrienden waarbij je op school hebt gezeten. Als dorpsgenoten kunt u hem herkennen aan de man die alle frikandellen van het plaatselijke dorpshuis op eet, in een weekend! Eens in het jaar zijn er in Onderdendam en omstreken even geen frikandellen meer te krijgen. In dat weekend krijgt de tegenstander ook geen doelpunten, aangezien deze man met trots het doel verdedigt van het tweede elftal!


Het tweede elftal speelt haar wedstrijden in de zo gehete kelderklasse. Dit wordt zo genoemd aangezien het het laagste niveau is om op seniorenniveau te spelen. Degraderen is dan ook geen optie, aangezien dit niet tot de mogelijkheden behoort. Er zijn meerdere 6de klasse reserves in de regio Groningen. Echter kwamen beide ploegen dit jaar uit in dezelfde poule. Het werd een soort tien dorpen competitie. Met Winsum, Kantens, Stedum, Bedum, Sauwerd, Warffum, Middelstum, Baflo, Zandeweer en Ten Boer. De competitie werd echter gestaakt na 3 wedstrijden. De club voelt zich thuis op dit platform waarbij de wedstrijden als derbys van de lage elftallen wordt beschouwd.  Na de wedstrijden worden in de derde helft, de herinneringen van vroeger, de actuele beelden van vandaag bespiegeld. Om daarna met een tevreden gevoel naar huis toe te keren.

Voetballen, gezelligheid en plezier. Onderdelen waar we in deze hedendaagse tijd zo naar verlangen. Het dollen in de kleedkamer over de alledaagse problematiek. Aan de prachtige bar in de nieuwe kantine van de voetbalvereniging hadden de mannen moeiteloos de toeslagenaffaire opgelost. Voetballen is een sport waarbij de maatschappij wordt weergegeven in de kleedkamer. Een kleedkamer, waar leraren, vaders, boeren, stukadoors, loodgieters en zorgmedewerkers omkleden en zich klaar maken voor een potje voetbal. Voor de één een strijd op leven en dood, voor de ander een manier om zijn frustraties en problemen van de dag even te vergeten! Er zijn ook mensen die gewoon komen om te lachen, lol te maken en te genieten van een normale zaterdag. Een kleedkamer waar in wordt gelachen en wordt geluisterd. Verdraagzaamheid, plezier en begrip zijn begrippen die passen bij de ambiance in de kleedkamer. Dorpsgenoten, vrienden en oude bekenden delen met elkaar hun zorgen, hoogtepunten en diepte punten. Voetbal is meer dan een spelletje zeker voor de leden van SVO 2. Er wordt gedronken op de toekomst en geproost op het leven!


Bent u nu ook op zoek naar plezier, sport en beweging. Wees dan niet bevreesd en voeg je toe bij deze prachtige vereniging. Kom vrijblijvend een keer meetrainen. Dan gaan we kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen. Ondanks het feit dat we meer dan zes maanden niet hebben verloren en nog ongeslagen zijn, zien we af van deelname aan de Super League! Wees dus niet bevreesd we zoeken niet een nieuwe Messi. We zoeken nieuwe voetbalvrienden, die willen voetballen en na afloop willen proosten op de toekomst.