SVO 1 strijdt in Stedum

VV Stedum 2 – SV Onderdendam 1 ●

UITSLAG : 1-2 ●

Schotse invloeden helpen SVO aan de overwinning.


Ergens bij de westkust van Schotland ligt het eiland ‘Isle of Mull’ beter bekend als Mull. Op dit eiland liggen de roots van de MacLeane clan, die tot stand kwam rond de 14de/15de eeuw. Elke clan had een motto of slogan waarmee zij in die tijd ten strijde gingen. De slogan van de MacLeane clan was “Vincere vel mori” wat Latijns is voor “Veroveren of doodgaan”. Persoonlijk vind ik dit ook een prima instelling om op een vroege zaterdagmiddag uit in Stedum ten strijde te gaan. En laat SVO nou net twee jonge gasten met de achternaam MacLeane in de gelederen hebben. Kortom, als het aan de gebroeders MacLeane lag zou er niemand van Stedum door hun blok heen komen al was het het laatste wat zij deden.

Dan de opstelling. SVO begon in de inmiddels vertrouwde opstelling 1-4-4-2. Met Dennis “Kapitein” Smeding op goal, een defensief blok met de ‘warriors’ MacLeane en de vertrouwde backs: Jeppie Jonkhoff en Tjaart “Guido Frank” Kevin Koerts. Het middenveld bestond uit Rick “Pubquizmeister” Spriensma, Rian “Pasveer” Bakker, Ivar “Koele kikker” Koerts en Stijn Helmholt (de tweelingbroer van Lex Immers). De aanval van twee man bestond uit ING-topman Allard Breunis en Marten “Struisvogel” de Boer. Tenslotte de wissels: Niek “Håland” Wiersum, Daan “KRC” Jensma, Bas “Paardenlong” Bouwman en Bennie de echte Berghuis. Dit alles onder leiding van onze generaal Koos Koerts.


De wedstrijd begon en de eerste 20 minuten werd een positiespel op de helft van Stedum met meerdere grote kansen voor SVO.  Alleen de bal ging er maar niet in voor een sterk voetballend SVO.  Eigenlijk was het de hele eerste helft dat SVO domineerde en Stedum alleen maar liet verdedigen. Toch is er dan altijd weer die ongeschreven regel: Als je niet scoort dan zul je net zien dan valt hij aan de andere kant. Aangezien de MacLeane clan nog steeds achterin stond kwam Stedum er niet met een uitgespeeld kans doorheen. Dus een vrije trap vanaf zo’n 25 meter vloog zo de kruising in voor Stedum. Mooie goal, jammer en weer verder was de instelling.


In de rust maakte onze generaal duidelijk dat wij deze wedstrijd hoe dan ook zouden winnen: “geen koppies naar beneden! Die goals komen wel”.  En ja hoor, onze coach kreeg gelijk, want vlak na de rust kreeg SVO een penalty na een handsbal. Tja en dan pakt koele kikker Ivar de bal en dan weet je het al…. 1-1 natuurlijk! Vervolgens drukt Onderdendam door en was het weer Ivar die met een geniaal passje Stijn vrijzette voor de goal, die op zijn plaats Bennie Berghius vond en die deed zijn naam eer aan door de bal rustig binnen te schuiven… 1-2 voor SVO. Klaar, over en uit, want ondanks dat er nog meer dan 20 minuten te spelen waren wisten de spelers van SVO dat de gebroeders MacLeane nog steeds achterin stonden. Weet u het nog? Juist ja, “Vincere vel mori”.

Na de wedstrijd werd dit motto door de broers nog eventjes rustig doorgezet, waarbij de gehele selectie van SVO onder de tafel gedronken werd door deze twee overwinnaars tijdens de fantastische pubquiz van Rick en Kevin. Kortom, het was weer een heerlijk voetbalweekend en vergeet niet SVO gebruikt voortaan het motto: “Vincere vel mori”.

Doelpuntenmakers:
Bennie Berghuis – 1
Ivar Koerts – 1