Onderdendam ontsnapt alweer

Holwierde 3 – SV Onderdendam 1 ●

UITSLAG: 4-5 ●


Zaterdag 19 februari stond er weer een verre uitwedstrijd op het programma voor de jongens van SVO 1. Holwierde moest deze week verslagen worden. Een ploeg die in de middenmoot van de reserve 6de klasse speelt. Op papier zou dit dus niet voor problemen moeten zorgen. Toch deed zich woensdag op de training een probleem voor. Het veld was behoorlijk slecht en op een doorweekt veld waren Ivar en Rick geblesseerd uitgevallen. Toch werd de wedstrijd onder het genot van een biertje alvast voorbereid. 3 punten ophalen was het plan.

Donderdag deed zich nog een probleem voor. Een storm was op komst. Ging de wedstrijd wel door? Ja, hij ging door. Maar wel op het gevreesde kunstgras…. Onderdendam was nog niet eens hersteld van het kunstgras in Spijk.

En ook op de Vrijdag was er een probleem. Wie ging er eigenlijk keepen? Anton moest plaatjes draaien in de stad, en Stefan had ook andere verplichtingen. Gelukkig was het 2e vrij! Maar ook daar waren alle keepers verhinderd. En nu? Arjan liet om 10 uur ’s avonds weten dat zijn neef genaamd Jan wel bereid was om als sluitpost te fungeren. Hij moest alleen wel uit Zeewolde komen. Dat stond Jan niet in de weg voor een potje voetbal met SVO 1. En zo stapte onze nieuwe keeper zaterdagmorgen op tijd in de auto. 170 km sturen naar het hoge noorden! Alle problemen nu voorbij?

Nee, helaas. Ook Holwierde 1 (3e standaard) en 2 (4e reserve) waren vrij. En deze jongens zouden het ons nog knap lastig gaan maken. Toch hielden de mannen uit Onderdendam vertrouwen in een goed resultaat. Met z’n allen, voor elkaar, met elkaar. Dan moest het goed komen.


Na een goede warming up en serieuze speech van trainer Koos stond SVO op scherp. Er werd dus ook goed begonnen aan de wedstrijd en SVO had de touwtjes in handen in het eerste kwart van de partij. Marten werd op de rechterflank weggestoken en gebruikte zijn snelheid om de verdediging te passeren, toen hij eenmaal in de zestien was aangekomen zag de laatste verdediger geen andere optie meer dan een tackle. Marten ging naar de grond en de scheidsrechter voor het een penalty. Ivar die normaal de penalty moet inschieten begon door zijn opgelopen blessure op de bank, dus was het de beurt aan Rick. Rick nam de aanloop en schoot de bal in de rechteronderhoek, de keeper dook in dezelfde hoek maar kon er net niet bij. Goede penalty. De voorsprong was een feit.

Even later werd Marten wederom weggestoken aan de rechterkant en dit keer werd hij niet neergehaald, hij gaf een goede harde lage voorzet op Niek die de bal voor open goal kon inschieten. Waar iedereen aan de 0-2 dacht had Niek andere plannen en besloot de bal op een knullige en onhandige manier naast te schieten, de misser van het jaar was een feit. Even later was het wel raak voor Niek, een hoge bal van Stijn werd gecontroleerd en binnen geschoten 0-2. Holwierde voelde dat er wat moest gebeuren en begon wat te schuiven met poppetjes. 2 nieuwe vleugelspelers maakte het Onderdendam ontzettend moeilijk. Dit betaalde zich voor rust nog uit voor de mannen van Holwierde. De net ingebrachte linksbuiten kapt naar binnen, schiet, Goal? Nee! Redding van Jan. Hatsa! Corner! In de euforie van de pas gemaakte redding vergeet Rick even dat die niet voor de sier bij de eerste paal staat. De corner draait met de wind richting de eerste paal. Rick bukt en ontwijkt de bal op een vakkundige manier. 1-2. dat was de ruststand.

In de rust worden nog wat kleine aanpassing gedaan. En met een heerlijk theetje in de maag gaat SVO weer de (kunst) wei in. Holwierde had zich nog niet neergelegd bij een nederlaag, dat was duidelijk. Maar door goed druk zetten van SVO was het Stijn die het doelpunt maakte 1-3. Daarna kreeg SVO het moeilijker en maakte de thuisploeg de 2-3 en 3-3. SV Onderdendam kreeg door dat er bij Holwierde gewoon iets beter werd gevoetbald. En dus werd er vecht voetbal gespeeld. Het middenveld vlak voor de verdediging om het zo de spelers van Holwierde zo moeilijk mogelijk te maken. Mocht het de spelers toch lukken om iets van een kans te creëren hadden ze pech, we hebben Jan!

Met de wind in de rug zijn de lange ballen erg verleidelijk en er werd dus ook niet echt meer gevoetbald. Lang in de hoop dat hij goed valt voor de snelle Marten en jawel één van de ballen viel goed en Marten maakt op een koele manier er 3-4 van. Maar nee…. Het werd kort voor tijd weer 4-4. Waar SVO denkt aan een overtreding op Rick bekend de arbiter eerlijk het niet gezien te hebben. En hoewel het soms zo voelt, is het geen eredivisie. En dus geen VAR. Aanvoerder Kevin probeert zijn team toch nog te motiveren. Tegen beter weten in? Zal dit dan het einde zijn van winstreeks van SVO? Nadat er 9 wedstrijden op rij gewonnen zijn?

Daan was het daar niet mee eens. De tegenstander werd met een stevige doch correcte schouderduw van de bal gezet en begon aan een solo. Vanaf de eigen 16 tot aan de 16 van de tegenstanders was er niemand die zijn snelheid bij kon houden van de tegenstander. Hij legde goed breed op de meegekomen Marten die beheerst zijn 2de van de dag maakte 4-5. Ongekend! Het werd gevierd met alles en iedereen. Ook Jan kwam het feestje meevieren. Met nog maar enkele seconden op de klok vond Marten het leuk om SVO nog even te laten schrikken met een bijzondere actie, maar herstelde dit ook zelf. En daar klonk het laatste fluitje!

In de kleedkamer was de sfeer goed en deze trok SVO door tot aan de kantine. Met een kratje werd de overwinning gevierd. En nu alles weer een beetje opengaat werden de eerste uitjes al weer ingepland. Heerlijk weekend!


Doelpuntenmakers:
Rick Spriensma – 1
Niek Wiersum – 1
Stijn Helmholt – 1
Marten de Boer – 2