Sinds 15 juni 1945

VOORZITTER SIETSE VENING: SV ONDERDENDAM GEEN CLUB WAAR JE EEN NUMMERTJE BENT

Geschreven door Johan Staal, via Puurvoetbalonline.nl

Sietse Vening is nu aan zijn eerste jaar bezig als voorzitter van SV Onderdendam. In de rubriek ‘Voorzittersvisie legde Puurvoetbalonline de preses van het 70 jarige SV Onderdendam enkele vragen en stellingen voor. Vragen over zijn ‘eigen’ SV Onderdendam maar ook andere zaken kwamen in het vraaggesprek aan de orde.

Sietse kun je eerst wat over je eigen voetbalcarrière tot nu toe vertellen: ‘Ik heb eigenlijk mijn hele leven al gevoetbald bij SVO, vanaf mijn 6de tot de B-junioren, laatste in combinatieteam met KRC. daarna als lid van SVO een jaar in de A’s van vv Bedum gespeeld. Als senior 1 jaartje uitgeweken naar weer VV Bedum, daar hoofdzakelijk in het 2de gespeeld. “

Wat doet Sietse Vening in het dagelijks leven: ‘Ik werk in Winsum bij Dierenspeciaalzaak Discus Profauna.”
Sinds wanneer ben jij voorzitter van SV Onderdendam en waarom deze functie: ‘Dit is mijn 1e jaar als voorzitter. Ik ben er een beetje ingerold, als kleine club komen er al gauw dingen op je pad. Zo was ik eerst secretaris, toen algemeen bestuurslid en nu dus voorzitter. “

Clubicoon Harry Visser noemde SV Onderdendam een eigenwijze club die zijn identiteit moet blijven bewaren. Hoe denkt de voorzitter over die opmerking: ‘Volledig mee eens, SVO is uniek. Eerst komt gezelligheid, daarna voetbal. Iets wat je ook wel ziet bij andere teams in onze klasse, alleen moet het daar wat strakker omdat er rekening gehouden moet worden met andere teams.
De KNVB maakt het ons als clubs onnodig lastig met betrekking tot de regelgeving rond teams en complexen: ‘Ondervinden wij niet echt hinder van.”

Dat er in het amateurvoetbal betaald wordt is geen geheim. Maar op de lange termijn is dat  funest voor de club in kwestie: ‘Wel als dat ten koste gaat van alle onderliggende elftallen. Je hoort wel eens om je heen dat er voor het eerste en tweede elftal van een club alles geregeld wordt en dat bv de C2 niet eens een trainer heeft, dat vind ik triest.”

Voor het eerst in de historie heeft SV Onderdendam een aantal reclameborden langs het veld. Is dat een voorbode van een terugkeer naar de standaardklasse: ‘ Haha, zeg nooit, nooit, maar voorlopig is dat nog heel ver weg. We hebben maar 1 elftal waarin alles wat voetbalschoenen kan kopen speelt, ongeacht  de voetbalkwaliteiten. Maar dat is SVO en daar zijn we trots op. Mochten er wel wat talenten naar ons toe komen, dan moeten ze op dezelfde manier meedraaien en zullen ze ook eens achter de kalkkar moeten lopen. Verder is mooi om te zien dat er sponsoren zijn die ons, ondanks dat er maar 1 keer per twee weken wordt gevoetbald, ons op deze manier willen sponsoren. Het ziet er echt te gek uit.

Het betaalde voetbal pleegt een te grote aanslag op het gemeenschapsgeld wat naar de amateurverenigingen niet te verkopen is: ‘Ik denk dat wij als SV Onderdendam niet mogen mopperen over de steun van de gemeente. “

Wat zie jij als een belangrijk verbeterpunt wat binnen SV Onderdendam gerealiseerd moet worden: ‘ We merken dat het voor een dorp als Onderdendam belangrijk is dat er een voetbalvereniging is, daarom willen we ook wat voor het dorp doen. Dit hebben we een paar jaar geleden al in gang gezet met het straten-toernooi. Maar er zijn nog veel meer ideeën. “

Kantines zijn volgens veel van jouw collega’s lang genoeg open maar een enkeling heeft een andere mening. Wat is jouw mening wat dat betreft: ‘Zolang je er geen plaatselijke horeca mee in het vaarwater zit, moet je vooral doorgaan als het gezellig is.”

Jullie hebben het sportcomplex aan de Achterweg vernoemd naar ‘Cultheld’ Harry Visser. Kun je nog een keer uitleggen waarom er tot dit besluit gekomen is: ‘Met het oog op het 70-jarig jubileum wilden we graag wat bijzonders doen. Het sportpark had geen naam, wat anno 2015 eigenlijk niet meer kan. Harry is van die 70-jaar al ruim 45 jaar lid en staat op bijna iedere foto die van onze club gepubliceerd is. Dit komt hem daarom absoluut toe!”

Ik begreep dat wedstrijdsecretaris Koos Koerts zich nadrukkelijk bezig is om jonge voetballers uit Onderdendam te behouden voor ‘SVO’ of om ze terug te halen. Dat betekent dat jullie over vijf jaar het 75 jarig jubileum zullen vieren: ‘Klopt, dat doet hij erg goed. De jeugd heeft de toekomst en als dat betekent dat er over 5 jaar weer een feestje is, is dat alleen maar gezellig!

Wat heb ik niet gevraagd maar wil je wel nog wel graag vertellen: ‘ Ik vind het mooi dat jij met Puurvoetbalonline de schijnwerpers ook op de kleine clubs richt. Voor mij is voetbal niet alleen prestatie maar ook recreatie. SVO is bijvoorbeeld een club waar je geen nummertje bent maar waar  je op en top kunt genieten van het spelletje.