SVO sleept punt uit vuur tegen Viboa

Geschreven door Anton de Vries: Wedstrijd nummer vier van het seizoen stond zaterdagmiddag op het programma in Onderdendam. Het affiche: SVO – Viboa 5. In een waar spektakelstuk wisten de Oranjehemden een 0-3 achterstand om te buigen in een 3-3 gelijkspel. Een ongelukkige eerste helft en een Onderdendamse wederopstanding in de tweede, waarin matchwinner Marten de Boer met zijn treffer voor euforie zorgde in het SVO-kamp. 3-3, een punt gewonnen in Onderdendam.

De eerste helft begon aan beide kanten slordig, met af en toe een aanval uit het boekje. Vooral de ervaren Winsummers leken hier in het begin van de partij patent op te hebben. SVO moest het daarentegen in de eerste 45 minuten vooral hebben van snelle counters. Dit werd bemoeilijkt door de niet helemaal fitte gelegenheidsspitsen Dennis Smeding en Jaco van Leeuwen. Het feit dat de algemene ledenvergadering van de avond voor de wedstrijd goed geslaagd was bezorgden overigens meer SVO’ers lichte opstartproblemen.

Door goede ingrepen van centrumverdedigers Erik Sterenberg en Klaas Jan Veldkamp en een aantal puike reddingen van Dennis van Duinen bleef echter de brilstand geruime tijd op het denkbeeldige scorebord staan. Dit gaf de Onderdendammer hoop en leidde tot meerdere kansen op de openingstreffer. Anton de Vries zag één-op-één met de goalie zijn inzet gekeerd, Jaco van Leeuwen schoot na een snelle counter voorlangs en Peter van der Helms afstandsschot zoefde rakelings langs de paal.

Waar SVO verzuimde de score te openen, lukte dit voor Viboa halverwege de eerste helft wel. Onoplettendheid in de Onderdendamse defensie zorgde voor een Winsummer overtalsituatie. De vleugelspeler hoefde de bal alleen maar breed te leggen en de spits maakte geen fout. Na de 0-1 ging Viboa met meer vertrouwen spelen, dit leverde kansen op, maar doelman Van Duinen hield wederom gemakkelijk stand. Toch viel vlak voor rust de 0-2. Van Duinen wilde een te harde dieptepass naar voren trappen, maar raakte hierbij debutant Roy Douwes. De bal plofte voor een tegenstander en kon ongehinderd binnen tikken.

Na de pauze kwam SVO met frisse moed de kleedkamer uit. Dit was echter van korte duur, want binnen 5 minuten lag de 0-3 achter Van Duinen. Frustratie begon lichtelijk de overhand te krijgen. Niet alleen bij SVO, maar ook bij Viboa. De bezoekers konden zich niet vinden in een aantal beslissingen van scheidsrechter Paul Zuidhof en schoven dit niet altijd onder stoelen of banken. De thuisploeg bleef strijdvaardig en kwam verrassend op 1-3. Hendrik Damstra kwam opstomen over de rechterflank, een lage harde voorzet, Veldkamp met het slimme overstapje en De Vries met de intikker. Luttele minuten later uitte een Winsummer wederom zijn onvrede over de arbiter en moest het veld verlaten. Het numerieke overwicht gaf SVO vleugels en de aansluitingstreffer werd een feit. De Vries omzeilde handig de buitenspelval en de doelman: 2-3.

Inmiddels was het weer 11 tegen 11 en een Onderdendams alles of niets was geboren. De bezoekers kregen nog goede kansen op 2-4, maar door een aantal weergaloze verdedigende acties van Albert ‘Ho, mis’ Plieger kwam deze er niet. Een aantal minuten voor het eindsignaal was de bevrijdende goal daar. Een schitterende aanval opgezet door Van der Helm en Veldkamp, kwam voor de voeten van Hendrik Damstra, die Marten de Boer met een steekpass richting doel stuurde. De Boer twijfelde niet en schoot het leer in de korte hoek langs de geslagen keeper. Ontlading aan SVO-kant. Een prachtige comeback.

Het had allemaal nog mooier af kunnen lopen. In blessuretijd was het Damstra met een hoge voorzet die belandde op de paal. Klaas Jan Veldkamp stond perfect voor de rebound, maar poeierde de bal, genadig als hij is, vanaf een aantal meters van de doelmond snoeihard op de lat. Het was te veel van het goede geweest.

Een meer dan verdiend punt. Volgende week op bezoek bij ’t Zandt, de kleinste derby van Nederland.

Opstelling: Dennis van Duinen, Herben Haan, Erik Sterenberg, Klaas Jan Veldkamp, Hendrik Damstra, Marten de Boer, Anton de Vries, Peter van der Helm, Albert Plieger, Jaco van Leeuwen, Dennis Smeding

Reservebank: Haike Damstra, John Bos, Willem Mulder, Roy Douwes

Doelpunten: 27′ 0-1 Viboa, 44′ 0-2 Viboa, 49′ 0-3 Viboa, 59′ 1-3 Anton de Vries, 77′ 2-3 Anton de Vries, 87′ 3-3 Marten de Boer