Sinds 15 juni 1945

NIEMAND HOEFT ZICH ZORGEN TE MAKEN OVER SV ONDERDENDAM.

Geschreven door Johan Staal, via Puurvoetbalonline.nl: Op Dennis van Duinen is de typering ‘ de allrounder van de SVO Onderdendam’ zeker van toepassing. Naast speler, doelman en aanvoerder is hij namelijk ook nog eens secretaris en webmaster bij de vereniging die de laatste jaren uit dertig leden bestaat en met een team aan de competitie deelneemt.

Dennis van Duinen & Herben Haan

Dennis van Duinen (.links) en Herben Haan: Niemand hoeft zich zorgen over ‘SVO’ te maken. Bron: Ommelander Courant   Foto: Herman Spier   Bedum.

 

Gezelligheid is het woord wat de 26 jarige Groninger direct noemt als hem gevraagd wordt naar de reden om als stadjerder in Onderdendam te gaan voetballen. ,,In mijn jeugd woonde ik met mijn ouders in de stad Groningen waar ik bij Oranje Nassau speelde. Toen we tien jaar geleden naar Noordwolde verhuisden besloot ik om eerst te stoppen. Ik had een bijbaantje en dan weet je het vaak wel. Het begon echter toch weer te kriebelen. Ik kende een aantal jongens, dat voor SV Onderdendam uitkwam. Daardoor was de keuze snel gemaakt om met hen te gaan voetballen.”
Wat Dennis van Duinen in Onderdendam aantrof was een vereniging bestaande uit dertig leden waar iedereen bereid was om iets voor de vereniging te doen. ,,Dat viel mijn direct op en dat is nog steeds het geval. Dat zijn zaken die mij persoonlijk heel erg aanspreken. Samen dingen organiseren en realiseren is iets wat in Onderdendam, althans zo ervaar ik dat, als heel vanzelfsprekend wordt gezien. Als ik zie dat we sinds kort uit eigen middelen met hulp van twee sponsoren een mooie overkapping aan het clubhuis hebben geplaatst en de Dug outs zijn vervangen geeft mij dat een goed gevoel.”

Iets wat Dennis van Duinen niet had toen in 2012 de bezuiningsplannen van de gemeente Bedum bekend werden gemaakt. Plannen waarin duidelijk werd dat de gemeente van oordeel was dat het sportcomplex in Onderdendam wel gesloten kon worden. ,,We hadden als bestuur dergelijke geluiden al eerder gehoord. Dat waren echter alleen nog maar geruchten. Toen de bezuinigingsplannen echter officieel naar buiten gebracht werden bleek het wel de waarheid te zijn. De gemeente Bedum wilde het complex in Onderdendam inderdaad sluiten. Dat zou betekenen dat SV Onderdendam als voetbalclub zou verdwijnen. Er kwamen vervolgens gesprekken met de gemeente en we bereikten zelfs de landelijke media. Zo kwam zelfs Hart van Nederland langs voor een reportage. Persoonlijk denk ik dat de aandacht in de media er zeker toe bijgedragen heeft dat de plannen om SV Onderdendam te laten verdwijnen uiteindelijk van tafel zijn verdwenen.”

Het verdwijnen van een voetbalvereniging die al bijna 70 jaar onderdeel uitmaakt van het sociale leven in Onderdendam zou volgens de bij de SNS bank werkzaam zijnde Dennis van Duinen een slechte zaak zijn geweest. ,,Los van het feit dat iets wat verdwijnt nooit meer terugkomt, als vereniging zij wij kerngezond. Dat kunnen niet alle voetbalverenigingen in de regio ons na zeggen. Qua sponsoring loopt het bij ons prima en verder zorgt de kantine voor een aardige bron van inkomsten. Verder zijn ons straatvoetbaltoernooi en het ‘SVO-toernooi’ twee evenenten waar we op meerdere fronten mee scoren. Na iedere editie van het stratenvoetbal kunnen we steeds een paar nieuwe leden verwelkomen. Dat is natuurlijk fantastisch. Door verhuizingen verliezen we ook weleens leden maar dat wordt ieder jaar weer aangevuld. En verder zijn beide toernooien natuurlijk prima voor de kantineomzet. Zo hadden we dit jaar voor de eerste keer een Liveband, Noise, tijdens de afsluitende Barbecue die werd verzorgd door een plaatselijke ondernemer. Ik moet zeggen, dat was een zeer geslaagd einde van een leuk maar sportief gezien wat wisselvallig seizoen.”

Dat wisselvallige zit hem volgens de aanvoerder in het feit dat er wel dertig leden zijn waar echter niet iedere week een beroep op gedaan kan worden. ,,We hebben een groot aantal leden dat buiten Onderdendam woont. Daardoor is niet iedereen altijd beschikbaar. Zo is er iemand naar Amerika vertrokken maar is hij wel lid gebleven. Komt hij een keer naar Nederland en wil hij een balletje trappen, dan kan dat. Dat geldt overigens voor iedereen, wil je af en toe een keer voetballen, dan kan dat bij SV. Onderdendam. Dat zorgt uiteraard wel voor een steeds wisselende samenstelling waardoor de resultaten in het achter ons liggende seizoen vaker tegen dan mee vielen.”

Begin juni was er echter sprake van dat SV Onderdendam een kwaliteitsimpuls zou gaan. ,,Dat klopt, daar is inderdaad sprake van geweest. Er zou een vijftiental spelers, waar een groot gedeelte uit Bedum kwam, onze kant opkomen. Er zijn toen wat gesprekken geweest maar uiteindelijk is alles gebleven zoals het was. Aan de ene kant was dat jammer. Maar ik zeg wel heel eerlijk, je had de kans dat het twee teams in een club was geworden. En ik weet niet of je dat wel moet willen. Zo gaat het ook prima waarbij we het op de koop toe nemen dat de prestaties wisselvallig zullen blijven. Als ik echter zie dat er iedere woensdag gemiddeld vijftien spelers op de training zijn mogen we daar niet ontevreden over zijn”, aldus Dennis van Duinen die samen met de overige leden van SV Onderdendam over enkele weken weer aan een seizoen beginnen waarin er voor de 58 jarige Harry Visser ook nog steeds een rol als speler is weggelegd. ,,Harry is onze ‘cultheld’. Daar kan ik echt van genieten hoe die het voetballen nog beleeft. Hij voetbalt niet alle wedstrijden meer maar is nog steeds van waarde. Geef hem een balletje in de voeten en hij doet er wat nuttigs mee. Dat is wel een beetje onze kracht. Elkaar waarderen in wat we kunnen. Natuurlijk wordt er ook bij ons onderling weleens wat gezegd. Na afloop met een koud biertje is echter alles weer vergeten en vergeven.”

Dat laatste geldt helemaal richting teamgenoot Koos Koerts die als trainer fungeert, vertelt de nu als doelman fungerende Dennis van Duinen. ,,De functie van trainer lossen we de laatste jaren steeds intern op. Een trainer met een diploma TC3 is voor ons namelijk niet te betalen. Nadat Sietse Vening het een tijdje heeft gedaan doet Koos het nu. Daar krijgt hij assistentie bij van Alex Oskam die de keepertrainingen verzorgt. De laatste jaren hebben we veelvuldig met een keepersprobleem te kampen gehad. Zo sta ik op dit moment onder de lat naar wat ik hoop een tijdelijke oplossing is. Er schijnt namelijk een jongere speler, die af en toe al met ons meetraint, te zijn die wel aardig kan keepen. Het zou fantastisch zijn als dat inderdaad het geval zou zijn omdat het iemand is die van hier komt, zoals ze in Onderdendam zeggen.”

Zo kijkt Dennis van Duinen met een frisse blik richting de toekomst van SV Onderdendam. ,,.We hebben met enige regelmaat overleg met de gemeente Bedum. Dan bespreken we even hoe we er als club voorstaan en gaan vervolgens weer weg. We weten dat we een kleine maar zeer gezonde vereniging zijn. Dat we een vereniging zijn die geen ondoordachte dingen doet maar verantwoord met zijn geld omgaat. En dat de gemeente Bedum zich wat SV Onderdendam betreft dus geen zorgen hoeft te maken’’, vertelt Van Duinen die wel even baalde toen de nieuwe competitie-indeling bekend werd gemaakt. ,,Onze voorkeur gaat duidelijk uit naar een competitie met zoveel mogelijk dorpsclubs. Dat zijn vaak teams waarbij de derde helft ook belangrijk is. Dat geldt voor ons ook en dat is in de stad wat minder. Daar heerst toch vaak een wat andere cultuur en moet je soms om de vreemdste tijden voetballen. Als we in de stad voetballen is het daarom vaak snel douchen en gaat iedereen naar huis. Dat willen wij als team eigenlijk niet en vandaar dat we ieder seizoen hopen op zoveel mogelijk dorpsclubs. Het credo van SV Onderdendam is namelijk, het moet ook na een wedstrijd gezellig zijn.”

Dat gezelligheid en voetbalhumor twee belangrijke ingrediënten zijn binnen SV Onderdendam wordt vervolgens bewezen als secretaris Dennis van Duinen de sleutel van de kantine zoekt. Een sleutel die penningmeester Herben Haan in zijn bezit blijkt te hebben. Na veel ‘onderhandelen’ is Haan vervolgens bereidt om nog even naar het sportcomplex te komen. De penningmeester, die niet bij het hele interview aanwezig kon zijn, deelt de mening van zijn medebestuurslid en teamgenoot dat het er in Onderdendam wel gezellig aan toe moet gaan. ,,Dat is absoluut een vereiste. Als ik zie dat wij over een seizoen misschien twee of drie gele kaarten tegenkrijgen is dat een goed teken. Als club willen wij niet dat onze leden rotzooi trappen. We zijn een kleine maar leuke vereniging waar voor iedereen die zich normaal gedraagt plaats is. In 2015 vieren we ons zeventig jarig bestaan. Zoals ik er nu tegenaan kijk wordt dat echter niet het laatste jubileum wat we gaan vieren. Zeker weten doe je bijna niets in het leven maar ik ben het met Dennis eens. Niemand hoeft zich zorgen over SV Onderdendam te maken.”